Nieuws

Blauwtongbesmetting in Nederland

Blauwtongbesmetting in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij vier schapenhouderijen het blauwtongvirus vastgesteld. Op een van de bedrijven zijn ook runderen aanwezig.

Het virus is niet overdraagbaar door direct contact tussen dieren en is niet besmettelijk voor mensen. De besmetting heeft wel directe gevolgen voor de handel van levende (kleine) herkauwers en hun sperma, eicellen en embryo’s binnen de Europese Unie en ook naar derde landen. De besmette bedrijven worden tijdelijk geblokkeerd door de NVWA in afwachting van het bron- en contactonderzoek.
 
Het blauwtongvirus komt voornamelijk voor bij schapen en runderen maar ook geiten kunnen besmet raken. De besmettingen komen door een beet van knutten, kleine vliegjes, die besmet zijn met het virus. Er zijn verschillende serotypen van het virus. Het serotype van deze besmettingen moet nog worden vastgesteld. Dat is belangrijk om een juiste vaccin toe te kunnen passen en om te weten welke test er uitgevoerd dient te worden bij exportcertificering. De ziekteverschijnselen zijn wisselend. Dat kan variëren van hoge koorts, zwellingen, kreupelheid, abortus tot sterfte. Het is belangrijk om extra alert te zijn op ziekteverschijnselen bij (kleine) herkauwers. Het blauwtongvirus is een ziekte waarvoor een meldplicht bestaat (EU Diergezondheisverordening), maar geen bestrijdingsplicht. Verdenkingen van een infectie met blauwtong moeten worden gemeld bij de NVWA.
 
Maatregelen
De bedrijven waar het blauwtongvirus is vastgesteld zijn voorlopig geblokkeerd. Deze bedrijven met besmette dieren mogen (tijdelijk) geen dieren of levende producten zoals sperma, eicellen en embryo’s afvoeren. Er wordt een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Bedrijven in de omgeving worden gescreend om de omvang en de mate van verspreiding van de besmetting in beeld te brengen. Waar mogelijk worden insectenwerende maatregelen getroffen op de besmette bedrijven, om zo verdere verspreiding van het virus proberen te voorkomen. Het blauwtongvirus kan bestreden worden met een vaccinatie. Om te kunnen gaan vaccineren is het nodig dat bekend is welk serotype het betreft en of voor dit serotype een geschikt vaccin beschikbaar is. Zodra hier meer informatie over bekend is zullen wij dit delen.
 
Gevolgen internationale handel
Nederland zal de besmetting melden bij de Europese Commissie. Per direct wijzigen de certificeringseisen voor de handel in levende herkauwers en hun levende producten. Voor het intraverkeer (EU) geldt dat de certificering twee dagen stilgelegd wordt om te inventariseren welke aanvullende eisen gaan gelden. Voor de export naar derde landen is het afhankelijk van de voorwaarden die het betreffende land stelt. Dat wordt op dit moment geïnventariseerd. Zodra er meer duidelijkheid zullen wij u hierover informeren.

Meer informatie
Lianne van Dongen, 06 33 94 07 98, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Helma Lodders – Voorzitter Vee&Logistiek Nederland, 06 21 70 38 57, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.