Nieuws

Minister Adema moet zich bij de feiten houden
Adema tijdens het mestdebat. Bron: ANP

‘Minister Adema van Landbouw moet zich bij de feiten houden’

Tijdens het mestdebat in april heeft Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, feitelijke onwaarheden verkondigd en uitspraken gedaan die een minister onwaardig zijn. Helma Lodders, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, heeft samen met een aantal andere brancheorganisaties een opiniestuk hierover geschreven. Het Algemeen Dagblad heeft het artikel op zaterdag 11 mei gepubliceerd.

Schaap

Blauwtong vaccinaties

De eerste schapen worden op dit moment massaal gevaccineerd om ze te beschermen tegen het blauwtongvirus. De runderen volgen daar op korte termijn op. Vee&Logistiek Nederland is blij met dit resultaat. In de afgelopen maanden hebben we ons hier samen met andere organisaties in de sector hard voor gemaakt. Vee&Logistiek Nederland vindt het belangrijk om dieren tegen blauwtong te beschermen omdat de dieren veel ziekteverschijnselen krijgen en sterfte. Naast de bescherming tegen deze ziekte is de vaccinatie van belang voor export.

Schapen

Blauwtong extra snel verspreid door diertransporten?

Eind april verscheen er in de media een bericht waarin op basis van een wetenschappelijk onderzoek door de Wageningen Universiteit werd gesteld dat het blauwtongvirus zich extra snel door Nederland heeft verspreid door de diertransporten. Vee&Logistiek Nederland heeft dit onderzoek opgevraagd. Het onderzoek wijst uit dat het virus zich heeft verspreid door knutten, temperatuur en de wind. In het onderzoek wordt ook aangenomen dat andere factoren zoals diertransport een rol spelen. Er worden overigens geen andere mogelijke factoren genoemd.

Anne Hilhorst (l) en Helma Lodders (r)

Voorzitter Helma Lodders aan tafel met Wakker Dier

Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland Helma Lodders en directeur van Wakker Dier Anne Hilhorst gingen met elkaar AAN TAFEL! Er ontvouwde zich een controversieel, maar open en actueel gesprek. Uiteraard waren de partijen het op meerdere onderwerpen niet eens, maar tegelijk zochten ze beide constructief naar oplossingen en ideeën om dichter bij elkaar te komen.

Bekijk het hele gesprek hier.

 

Kloof wordt almaar groter: Nederlandse bevolking deelt Haagse voedselvisie niet

De Nederlandse bevolking heeft een andere mening over de toekomst van de veehouderij en het eten van vlees dan de Haagse politiek. De kloof tussen de Nederlandse bevolking en Den Haag is in de afgelopen twee jaar almaar groter geworden. Dat blijkt uit het Nationale Vleesonderzoek van onderzoeksbureau Zest Marketing. Het onderzoek is sinds 2021 inmiddels drie keer uitgevoerd. Dit jaar zijn enkele substantiële verschuivingen te zien in de uitkomsten. Een groot deel van de bevolking maakt zich in toenemende mate zorgen over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van vlees en de voedselzekerheid.

19 april - Landelijke Jongerendag ‘Het kalf centraal’

19 april - Landelijke Jongerendag ‘Het kalf centraal’

Ben jij jonge kalverhandelaar tussen de 16 en 35 jaar? Kom dan naar de allereerste Landelijke Jongerendag ‘Het kalf centraal’ op vrijdag 19 april 2024 in Hart van Holland in Nijkerk.

Snellere afwikkeling wolvenschade

Snellere afwikkeling wolvenschade

Boeren wachten lang op compensatie na wolvenaanvallen, zegt Vee&Logistiek. Oproep aan BIJ12 voor snellere uitbetaling na 400+ aanvallen. Nieuwe data: goudjakhals beet schaap dood in Overijssel.

Vacature Medewerker Ledencommunicatie (24-28 uur)

Vacature Medewerker Ledencommunicatie (24-28 uur)

Vee&Logistiek Nederland zoekt een nieuwe collega die als medewerker ledencommunicatie aan het werk wil bij een slagvaardige brancheorganisatie! Vee&Logistiek Nederland vertegenwoordigt ruim 750 bedrijven die actief zijn in de veelogistieke sector (veehandel, transport, export en verzamelen). Een hele klus om al deze leden geïnformeerd te houden en mee te nemen in de successen en ontwikkelingen in de organisatie en de sector.

Maatregelen om wolf te beheren zijn hard nodig

Maatregelen om wolf te beheren zijn hard nodig

Deze beelden tonen aan dat er maatregelen moeten komen om de wolf te beheren. Op unieke beelden die gedeeld zijn door Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe is te zien hoe twee roedels wolven tegenover elkaar territoriumgedrag vertonen. 

Bekijk de video op de Telegraaf hierLNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij

LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij

En niet alleen de veehouderij. Dit heeft ook grote gevolgen voor de periferie zoals de handel in vee, transport, loonwerkers, agrarische dienstverlening enz... 

Je leest het hele verhaal hier