In een krachtig opiniestuk in De Telegraaf luiden Helma Lodders (Vee&Logistiek Nederland), Ger Koopmans (LTO Nederland) en Linda Verriet (POV) de noodklok over een zorgelijke ontwikkeling: activistische actiegroepen gebruiken juridische mazen om veehouders en hun ketenpartners te intimideren en onder druk te zetten. Niet vanwege overtredingen, maar vanwege hun bestaan
De Nederlandse schapenhouderij staat onder grote druk. Dat blijkt uit recent onafhankelijk onderzoek, dat is uitgevoerd op verzoek van de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De aanleiding: een brandbrief die Vee&Logistiek Nederland samen met andere brancheorganisaties stuurde over de ernstige knelpunten in de sector, zoals blauwtong, veranderde
Steeds vaker krijgen veehouders, veehandelaren en veetransporteurs te maken met intimidatie, treiterijen en bedreigingen. Chauffeurs worden gevolgd of uitgescholden, ondernemers ontvangen dreigende post en worden heimelijk gefilmd. Dit zorgt voor onveiligheid, frustratie en soms zelfs angst binnen de sector.
Om deze incidenten zichtbaar te maken, is het meldpunt agro-intimidatie opgericht
Tijdens het commissiedebat over de Wet open overheid (Woo) op donderdag 20 maart vroegen meerdere Kamerleden aandacht voor de knelpunten die de wet veroorzaakt voor mensen die werken in de agrarische sector. Vee&Logistiek Nederland, LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) hebben hiervoor gezamenlijk aandacht gevraagd.
Een belangrijk onderwerp
Op zaterdag 22 maart kwamen transporteurs en chauffeurs van dieren bij elkaar voor een bijeenkomst georganiseerd door Vee&Logistiek Nederland. Tijdens deze middag stond het delen van ervaringen en het bespreken van actuele ontwikkelingen in het dierentransport centraal. Van transportwaardigheid van dieren tot grote zorgen rond het verbod van het veedrijfmiddel
Vee&Logistiek Nederland was op 5 maart aanwezig bij de eerste bijeenkomst van de Intergroup Sustainable Livestock in het Europees Parlement. Tijdens deze bijeenkomst stond het herzieningsvoorstel voor de EU-transportverordening centraal. Een belangrijk onderwerp, want de voorgestelde aanpassingen hebben grote gevolgen voor de sector.
Tijdens het programma kwamen verschillende mensen uit
Op dinsdag 4 maart stemde de Tweede Kamer over verschillende moties uit het NVWA-debat. De meeste moties zijn positief voor de veelogistieke sector en ondersteunen de inzet van Vee&Logistiek Nederland.
Toelating meer laboratoria
Dankzij de inspanningen van Vee&Logistiek Nederland en een aantal andere organisaties is een motie aangenomen om meer
Eerder deze week verscheen een artikel in De Correspondent over het fenomeen ‘rewilding’. Het artikel beschrijft hoe activisten in een ondergronds netwerk van fanatieke rewilders dieren zoals de bever, de beer, de lynx, de wolf en wilde zwijnen illegaal droppen. Op deze manier willen zij dieren die niet (meer) voorkomen
Het ministerie van LVVN heeft laten weten dat inmiddels alle testuitslagen negatief zijn. Hiermee komt er een einde aan alle MKZ-maatregelen. Alleen de beperkings- en bewakingszones van 3 en 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf in Brandenburg blijven tot 11 februari van kracht.
Belang van gezamenlijke inzet
Deze situatie heeft
Vee&Logistiek Nederland, LTO Nederland en POV en lanceren het meldpunt voor intimidatie: www.agro-intimidatie-meldpunt.nl. Aangesloten leden kunnen hier melding maken van intimidaties, bedreigingen en treiterijen, bijvoorbeeld door activisten. Leden kunnen hier ook terecht voor advies over hoe te handelen bij dergelijke acties.
Aanleiding
Eerder bleek uit een enquête onder de leden van deze organisaties dat