Columns Bestuur

Toekomstige groeten

Toekomstige groeten

Deze week las ik een column van een van onze oud-sectorcommissievoorzittersvan de rundveehandel, Auke de Haan.

Auke sprak over de toekomstvisie vande rundveehandel: ‘De jeugd heeftde toekomst’. Niet alleen door de leeftijdsopbouw van het toenmalige ledenbestand was hij van mening dat de jeugd het druk zou krijgen. Door professionalisering, internationalisering en digitalisering zag hij een mooie toekomst voor de jonge generatie. Ook zag hij een faciliterende rol voor ‘de Bond’.  Auke had 13 jaar geleden een vooruitziende blik.

Het jaar van de Houten Draak

Het jaar van de Houten Draak

We staan aan het begin van 2024. Geluk, gezondheid en goed ondernemerschap, dat is wat ik iedereen van harte wil toewensen. Zowel privé als zakelijk.

Hoewel het Chinees Nieuwjaar nog even op zich laat wachten las ik dat 2024 het jaar van de Houten Draak is. Volgens de Chinese traditie gaat elk dier gepaard met bepaalde verwachtingen. Voor de draak zijn dat kracht, fortuin, charisma en geluk. Voor wie meedoet aan tradities en bereid is om hard te werken, ligt er volgens deze verwachtingen een succesvol jaar in het verschiet.

Een heet najaar

Een heet najaar

De dagen worden korter en de temperatuur begint te dalen. De bladeren veranderen van kleur en vallen van de bomen. Hoewel het seizoen anders doet vermoeden gaan we een heet najaar tegemoet.

Veeman-vakman (m/v)

Veeman-vakman (m/v)

Vakman is een term die vaak gebruikt wordt om iemand te omschrijven die uitblinkt in zijn of haar vakgebied. Een vakman heeft vaak jarenlange ervaring en kennis opgebouwd en is in staat om goed werk af te leveren. Maar wat maakt iemand nou een echte vakman? Is het alleen de kennis en ervaring of komt er meer bij kijken?

Tjeerd krijgt zijn zin

Tjeerd krijgt zijn zin

Het zomercongres van Vee&Logistiek Nederland ligt inmiddels achter ons. Letterlijk en figuurlijk een warm welkom in Egmond aan Zee. De meeste congresgangers hebben de verleiding van zon, zee en strand kunnen weerstaan. Ons congres had als thema ‘De toekomst van onze sector’. Een zeer actueel thema dat ons allemaal bezighoudt. Ik denk dat iedereen die actief is in de landbouw en of de veehouderij zich in de laatste maanden wel heeft afgevraagd of er nog toekomst is voor onze sector.

Ongehoord

Ongehoord

Wie en wat is ongehoord. Wie in het woordenboek de term ‘ongehoord’ zoekt komt uit bij een aantal omschrijvingen. Afschuwelijk, afstotend, akelig, buitensporig, crimineel, lelijk, onfatsoenlijk en ongepast.

2022 Het jaar van het Boerenprotest

2022 Het jaar van het Boerenprotest

2022 ligt inmiddels enkele maanden achter ons. Met de presentatie van ons jaarverslag kijken we nog één keer achterom. Het was het jaar waarin de oorlog tussen Oekraïne en Rusland begon. Torenhoge energieprijzen en een dito inflatie. Het vertrouwen van de consument in de economie bereikte een dieptepunt. We hebben allemaal de gevolgen ervaren. Zowel privé als zakelijk. Een hoge energierekening, dure boodschappen, dure grondstoffen en hoge kosten. Maar er gebeurde meer.

Nederland kleurt groen

Nederland kleurt groen

De kiezer heeft gesproken. 15 maart 2023 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop Nederland BBB-groen kleurt. In alle provincies in één klap de grootste. Een ongekend resultaat en zover ik weet nooit eerder in de parlementaire geschiedenis gebeurd. De felicitaties gaan dan ook, meer dan terecht, naar Caroline van der Plas, haar team en alle mensen die zich hebben ingezet om dit resultaat te boeken.

Kijk verder dan je neus lang is

Kijk verder dan je neus lang is

Bij het schrijven van deze column zie ik nog steeds verwoestende beelden en het vreselijke leed als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het dodental loopt nog iedere dag op en miljoenen mensen zijn van huis en haard verdreven. Daarnaast duurt de oorlog in de Oekraïne voort. Net voor het verschijnen van dit magazine is het alweer een jaar geleden dat Rusland de Oekraïne binnenviel. En het einde van deze oorlog lijkt nog niet in zicht. De onrust in de wereld zal van alle tijden zijn, net zoals mensen naarstig op zoek naar voedsel. En Nederland? Nederland is vooral met zichzelf bezig.

Alles moet anders

Alles moet anders

Sinds een jaar ben ik de gelukkige eigenaar van een slow cooker. En u zult denken wat moet ik daarmee. Ik kom daarop. Een slow cooker is een pan waarin je vlees of andere gerechten heel langzaam laat garen. De smaak van de ingrediënten komt goed tot haar recht en belangrijke voedingsstoffen blijven behouden. Daarnaast is het ook nog eens heel gemakkelijk. De ingrediënten gaan in de pan, de timer op acht of soms zelfs tien uur en je hebt er geen omkijken naar. Het resultaat, een heerlijk gerecht.