Nieuws

Dag van de Vrachtwagenchauffeur - Speciale aandacht voor de helden van de vee-logistieke sector

Dag van de Vrachtwagenchauffeur - Speciale aandacht voor de helden van de vee-logistieke sector

Vandaag, donderdag 14 december 2023 is het de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Op deze dag zetten honderden bedrijven hun werknemers in het zonnetje door stil te staan bij de belangrijke, uitdagende taken en prestaties die chauffeurs dagelijks leveren. Vee&Logistiek Nederland vraagt op deze bijzondere dag, samen met de POV en VVK, aandacht voor de helden van de vee-logistieke sector. Deze helden verdienen waardering en respect. Met hun vakmanschap en toewijding werken zij het hele jaar door aan veilig en zorgvuldig vervoer van vee. Hun inspanningen zijn essentieel om te garanderen dat ons voedsel veilig en tijdig in de winkelschappen ligt. 

Voor chauffeurs die actief zijn in de vee-logistieke sector staat een professionele aanpak en respectvolle omgang met dieren hoog op de agenda. “We vinden het belangrijk dat alle dieren rustig en zo aangenaam mogelijk op de plaats van bestemming komen. Ons werk start bij het laden van dieren, het transport en vervolgens het lossen van de dieren. We staan ervoor dat dit zorgvuldig gebeurt”, benadrukt een chauffeur.

De sector heeft oog voor de details die bijdragen aan het welzijn van dieren tijdens het transport. Denk hierbij aan de gecontroleerde klimaatcondities in de wagens waar ventilatoren voor de juiste temperatuur zorgen. Een zaagselbed op de vloer dat zorgt voor een natuurlijkere ondergrond. En om dieren rustig de wagen in te krijgen is het belangrijk dat er goede looplijnen zijn vanuit de stal naar de veewagen. Het allerbelangrijkste is daarbij de rust te bewaren. Voor langere ritten, langer dan acht uur, wordt gezorgd voor toegang tot water voor dieren met aangepaste drinksystemen voor verschillende diersoorten Na elk transport worden de vrachtwagens grondig gereinigd en ontsmet. Dit is nodig om het gevaar voor een dierziekteuitbraak zo klein mogelijk te houden.

“Deze Dag van de Vrachtwagenchauffeur is het moment om extra stil te staan bij het werk, het vakmanschap en de bijdrage aan de productie van ons voedsel. Chauffeurs zijn vaak bij nacht en ontij in de weer en staan soms ongewild in de schijnwerpers van het publieke debat. Deze beroepsgroep doet haar werk naar eer en geweten en dat mag gezegd worden” aldus Lodders (voorzitter van Vee&Logistiek Nederland. Om dit te onderstrepen zullen Helma Lodders, Linda Verriet (voorzitter Producentenorganisatie Varkenshouderij) en Frank Mandersloot (Vereniging Van Kalverhouders) bij een aantal transportondernemers in de vee-logistieke sector langsgaan met een taart.

Dag van de vrachtwagenchauffeur Dag van de vrachtwagenchauffeur 2 Dag van de vrachtwagenchauffeur 3 Dag van de vrachtwagenchauffeur 4  Dag van de vrachtwagenchauffeur 5