Nieuws

Oproep om Afrikaanse Varkenspest buiten Nederland te houden

Vee&Logistiek Nederland en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) doen een dringende oproep aan reizigers om geen voedsel en vleesproducten uit het buitenland mee naar Nederland te nemen. Ook wordt benadrukt om geen voedselresten in de natuur achter te laten, vanwege de dreiging van het Afrikaanse Varkenspest (AVP) virus.

Dodelijk virus

Afgelopen week is in een voorheen onaangetast gebied een met AVP besmet wild zwijn aangetroffen. Dit verhoogt de bezorgdheid over mogelijke introductie van het virus in Nederland via achtergelaten etensresten. Het AVP-virus is dodelijk voor wilde zwijnen en varkens, wat desastreuze gevolgen kan hebben voor de Nederlandse varkenssector bij een uitbraak op een varkenshouderijbedrijf.

Met de vakantieperiodes en het EK voetbal, roepen Vee&Logistiek Nederland en de POV reizigers op om bewust om te gaan met voedselresten. 

Inzet van veetransporteurs

Nederlandse veetransporteurs nemen veel maatregelen zoals extra reinigen en ontsmetten van hun wagens om verspreiding van de AVP te voorkomen. Ook wordt strikt omgegaan met buitenlands voedsel en voedselresten om het risico op virusintroductie in ons land te minimaliseren.

Lees ook ons persbericht voor meer informatie