Nieuws

Veel nieuwe besmettingen blauwtong

Het aantal vastgestelde blauwtong besmettingen loopt flink op. Op de NVWA-website is te zien dat er vooral in het Midden- en Zuidoost-Nederland erg veel besmetting zijn vastgesteld.

Oproep tot melden van ineffectieve blauwtongvaccins

Het Bureau Diergeneesmiddelen doet een dringende oproep aan dierenartsen en veehouders om eventuele bijwerkingen en onvoldoende werkzaamheid van de nieuw goedgekeurde blauwtongvaccins te rapporteren. Deze vaccins zijn sinds april 2024 versneld toegelaten en worden streng gemonitord op kwaliteit, veiligheid en effectiviteit. Ondanks dat dieren gevaccineerd zijn, blijken ze (milde) ziekteverschijnselen te kunnen vertonen.

Het melden van bijwerkingen en ineffectiviteit is essentieel om de veiligheid en werking van de vaccins te garanderen. Dit helpt om de doseringen te verbeteren en indien nodig aanvullende maatregelen te nemen. De meldingen kunnen gedaan worden via het Europese meldingsformulier voor diergeneesmiddelen. Daarnaast moeten blauwtonginfecties bij de NVWA worden gedaan. Voor meer informatie en meldingen: CBG-MEB.

Exporteren binnen Europa

Naar aanleiding van de uitbraak van blauwtong in Nederland bij gevaccineerde dieren, is met de Europese Commissie en de CVO’s (Chief Veterinary Officers) van Nederland, België, Duitsland en Frankrijk afgesproken dat er géén gevaccineerde dieren vanuit Nederland naar andere lidstaten verplaatst kunnen worden. Dit geldt ook voor de derogaties waarbij vaccinatie gevraagd wordt.

Wat is er nog wel mogelijk


• Exporteren van slachtvee
• Exporten van niet-slachtvee op basis van aantoonbare immunisatie in combinatie met een negatieve PCR-test
• Exporten van niet-slachtvee via derogatie regelingen en bloedonderzoeken
• Exporten via een tegen vectoren beschermde inrichting (TVBI)

De voorbeeldcertificaten voor niet-slacht schapen/geiten en niet-slacht runderen zijn dienovereenkomstig aangepast voor de exporten binnen Europa.

Farmaceuten

Vee&Logistiek Nederland heeft vorige week alle betrokken farmaceuten en de overkoepelende organisatie FIDIN per brief opgeroepen veel urgentie te geven aan het verschaffen van duidelijkheid over de vaccins. Het is van cruciaal belang dat de werkzaamheid en veiligheid van alle drie de vaccins gegarandeerd is. Er moet duidelijkheid zijn over de inzet van de vaccins betreffende export en import van dieren. Ook heeft Vee&Logistiek Nederland de farmaceuten opgeroepen hun vaccins op Europees niveau te laten registreren, waardoor ze door alle Europese landen worden erkend. Deze registratie was vanwege de noodzaak om snel over een vaccin te kunnen beschikken nog niet gebeurd, maar het heeft nu de hoogste prioriteit.

Deelstaat Hessen

In de deelstaat Hessen in Duitsland is ook blauwtong geconstateerd. Hierdoor heeft Hessen geen vrije status meer voor blauwtong.