Nieuws

Enquête over intimidatie en bedreigingen na WOO-verzoeken van start

Vee&Logistiek Nederland, LTO Nederland en de Producentenorganisatie Varkenshouderij hebben gezamenlijk een enquête gelanceerd om inzicht te krijgen in de toename van intimidatie en bedreigingen binnen de sector. Deze bedreigingen lijken vaker voor te komen als gevolg van WOO-verzoeken (Wet Open Overheid), waarbij persoonlijke informatie wordt opgevraagd.

Achtergrond van de enquête

De enquête richt zich op de ervaringen van leden van deze organisaties die na dergelijke verzoeken geconfronteerd zijn met intimiderende of bedreigende situaties. Het aantal meldingen van deze incidenten is de afgelopen tijd toegenomen. Door het verzamelen van ervaringen willen de betrokken organisaties de omvang van het probleem in kaart brengen en de impact op bedrijven beter begrijpen.

Waarom deze stap belangrijk is

De resultaten van de enquête moeten duidelijk maken hoe groot de impact is op de bedrijfsvoering en de persoonlijke veiligheid van betrokkenen. Met deze gegevens willen de organisaties in gesprek gaan met beleidsmakers en instanties om gerichte maatregelen te kunnen nemen die de veiligheid van hun achterban waarborgen. Alle antwoorden worden uiteraard anoniem verwerkt.

Deze enquête is een belangrijke stap in de aanpak van een zorgwekkende ontwikkeling binnen de sector.