Nieuws

Landbouwcommissie Tweede Kamer ontvangt Nationaal Vleesonderzoek

Op 15 oktober 2024 presenteerde Nederland Vleesland de resultaten van het Nationaal Vleesonderzoek aan de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het werd namens de Commissie LVVN in ontvangst genomen door voorzitter Max Aardema. Het onderzoek biedt unieke inzichten in de opinies en percepties van de Nederlandse bevolking over de vleessector, vleesconsumptie, betaalbaarheid, duurzaamheid en vele andere thema's.

Oproep aan de politiek

Bij de aanbieding van het onderzoek op 15 oktober 2024 riep Nederland Vleesland de vaste Kamercommissie LVVN op om de inzichten te gebruiken in toekomstige discussies over de rol van vlees in onze maatschappij. Met een focus op zowel duurzaamheid als de belangen van consumenten en producenten.
 
Eén van de Kamerleden gaf aan dat het goed is dat deze informatie door de sector wordt aangeboden, zodat de feiten over vlees en de vleessector bijdragen aan nuancering van het debat. 

Mondiale voedselvraagstukken

Dit onderzoek komt op een uiterst belangrijk moment, nu de urgentie van drie grote mondiale vraagstukken steeds verder toeneemt:

  • het beëindigen van honger
  • zorgen voor voedselzekerheid
  • het bevorderen van duurzame landbouw

De centrale vraag die in het Nationaal Vleesonderzoek aan de orde komt: Hoe waarborgen we dat iedereen, ook in Europa, toegang behoudt tot gezond en betaalbaar voedsel? Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking zich hier zorgen over maakt.Het Nationaal Vleesonderzoek levert waardevolle informatie voor de discussie over voedselzekerheid, duurzaamheid en de rol van de vleessector.

Bekijk het volledige onderzoek

Bekijk de belangrijkste bevindingen