Nieuws

Kalvergezondheid voorop: succesvolle Workshop voor Erkende Kalverhandelaren

Afgelopen week vond de Workshop Kalvergezondheid plaats voor erkende kalverhandelaren. Deze workshop is een vereiste om erkend handelaar te worden en te blijven. Het doel is om de kalvergezondheid in de hele keten, van melkveehouderij tot kalverhouderij, te verbeteren. De workshop combineerde theorie, praktijk en het uitwisselen van ervaringen, met speciale aandacht voor het KalfVolgSysteem (KVS).

Focus op kalvergezondheid

Tijdens de workshop werd benadrukt hoe belangrijk het is dat alle schakels in de keten, van melkveehouders tot kalverhouders, bijdragen aan de gezondheid van de dieren. Door goed op te letten op factoren als leeftijd, gewicht en algehele conditie van de kalveren, kan de kwaliteit van de dieren en daarmee van de gehele sector worden verbeterd. Het delen van kennis en ervaringen tussen handelaren stond hierbij centraal.

Praktische tips en ervaringen uit de praktijk

Naast de theoretische uitleg kregen de deelnemers ook praktische handvatten aangereikt. Ze bespraken veelvoorkomende gezondheidsproblemen en leerden hoe deze voorkomen kunnen worden. Een rondleiding door de kalverstal gaf handelaren de kans om tips te ontvangen van ervaren collega’s. Deze uitwisseling tussen de 'oude garde' en de nieuwe generatie handelaren werd bijzonder goed ontvangen.


De rol van de erkende kalverhandelaar en het KalfVolgSysteem (KVS)

Erkende kalverhandelaren spelen een cruciale rol in het waarborgen van kalvergezondheid. Zij zorgen ervoor dat het juiste kalf, op het juiste moment, op de juiste plek terechtkomt. Hierbij hanteren ze strikte kwaliteitscriteria, zoals leeftijd, gewicht en gezondheid van de kalveren.

Een belangrijk hulpmiddel hierbij is het KalfVolgSysteem (KVS), een registratiesysteem dat kalveren door de hele keten volgt. Dit systeem biedt volledige transparantie en helpt om de gezondheid van de dieren te monitoren vanaf de melkveehouderij tot het kalververzamelcentrum en verder.

Meer weten over het KVS? Bekijk hier de video: https://www.youtube.com/watch?v=QLHdC2-w18c

Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor gezonde kalveren

Door goede samenwerking tussen melkveehouders, kalverhandelaren en kalverhouders kan de kalvergezondheid sterk verbeterd worden. Deze workshop is een waardevolle stap in die richting, waarbij kennisdeling en praktijkervaringen hand in hand gaan om de kwaliteit van de keten te waarborgen.