Nieuws

Start vijfde Jaaropleiding Veehandelaar

Vorige week is de vijfde editie van de Jaaropleiding Veehandelaar van start gegaan onder de vlag van de Veehandels-Academy, een initiatief van Vee&Logistiek Nederland. Dertien enthousiaste jonge veehandelaren gaan de komende maanden aan de slag om hun kennis en vaardigheden uit te breiden en verder te professionaliseren.

Een vliegende start voor jonge veehandelaren

Helma Lodders, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, spreekt haar trots uit over de nieuwe lichting:
"Wat ben ik blij om te zien dat de vijfde jaargang alweer vol zit met enthousiaste mensen, ondanks de onzekere tijden voor de sector. Het is prachtig dat deze jonge ondernemers hun passie voor het vak verder willen ontwikkelen. Ik wens alle deelnemers veel succes en plezier!"

Opleiding met brede focus

De Jaaropleiding Veehandelaar richt zich op alle facetten van de veehandel. Dierenwelzijn en diergezondheid staan daarbij centraal. Jonge veehandelaren krijgen actuele kennis en vaardigheden over verantwoord omgaan met vee. Ze leren hoe ze de fysieke en mentale conditie van dieren kunnen herkennen. Daarnaast worden ze getraind in de wet- en regelgeving rondom dierenwelzijn. Ook krijgen ze inzicht in dierziekten en wat er gedaan kan worden om deze te voorkomen. Onderwerpen zoals kennis van de verschillende sectoren, boekhouding en communicatie komen aan bod. Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is het opstellen van een ondernemingsplan, waarmee de deelnemers hun eigen bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen. De cursus wordt afgesloten met een meerdaagse excursie naar het buitenland.

Deelnemer: "Ik zie toekomst in de veehandel"

Een van de deelnemers legt uit waarom hij voor de opleiding heeft gekozen:
"Een kennis wees me op de jaaropleiding. Toen ik het programma zag, wist ik meteen dat dit iets voor mij was. Vooral de praktijkgerichte aanpak spreekt me aan. Ik zie mijn toekomst in de veelogistieke sector en verwacht dat ik met deze opleiding mijn kennis en vaardigheden verder kan vergroten. Het is ook mooi om te kunnen sparren met collega’s uit het vak en nieuwe ideeën op te doen voor mijn eigen bedrijf.”

Over de Veehandels-Academy

De Veehandels-Academy is het opleidingsinstituut van Vee&Logistiek Nederland en speelt een belangrijke rol in de professionalisering van de veehandel en het veetransport. Het helpt jonge ondernemers hun vakkennis bij te werken en mee te groeien met een veranderende markt. Door schaalvergroting, nieuwe regelgeving en de toenemende vraag naar professionaliteit is bijscholing cruciaal. Het doel van het opleidingsinstituut is om deelnemers praktische handvatten te geven over hoe ze bij kunnen dragen aan dierenwelzijn, diergezondheid en duurzaamheid. Zo ontwikkelen ze een bredere kijk op hun vak en worden opgeleid tot deskundige vakmensen in de veehandel.