Nieuws

Nieuw type blauwtong serotype 12 ontdekt

Wat betekent dit voor de sector? 

Het ministerie van Landbouw heeft melding gemaakt van een nieuw type blauwtongvirus, serotype 12, dat onlangs is vastgesteld bij een schaap en bij een koe met kalf in de provincie Utrecht. Dit virus vormt een nieuwe bedreiging voor de gezondheid van vee en de sector in het algemeen.

Onderzoek

Het zorgelijke aan deze ontdekking is dat er momenteel nog geen vaccin beschikbaar is tegen deze specifieke variant. Hoewel dieren tegen het meer bekende serotype 3 gevaccineerd kunnen worden, biedt dit mogelijk geen bescherming tegen het nieuwe type 12. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) voert op dit moment grootschalig onderzoek uit naar de verspreiding van dit nieuwe serotype.

Export niet-slachtdieren binnen Europa

Voor de export van niet-slachtdieren binnen Europa zijn er nu twee manieren waarop blauwtonggevoelige dieren verplaatst mogen worden naar andere Europese lidstaten:

1.              Via een inrichting die bescherming biedt tegen vectoren zoals knutten.

2.              Of volgens de derogatie van het land van bestemming, wat onder andere inhoudt dat de dieren minimaal 14 dagen beschermd moeten zijn tegen knutten en een negatieve PCR-test moeten ondergaan.

Zie ook het aangepaste BT-07-protocol met voorwaarden voor export.

Oplettendheid vereist

Dit nieuwe blauwtongvirus kan verstrekkende gevolgen hebben voor diergezondheid. Het is daarom belangrijk dat veehouders en betrokkenen de ontwikkelingen nauwlettend volgen en proactief maatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Landbouwminister Femke Wiersma onderzoekt of er een nieuw vaccin moet komen, wat mogelijk verdere verspreiding en schade kan beperken.

Meer informatie over aanpak blauwtongvirus: Aanpak blauwtongvirus | Diergezondheid | Rijksoverheid.nl