Nieuws

Vee&Logistiek Nederland is blij met EHD-vaccin in Frankrijk en Spanje

Vee&Logistiek Nederland is blij met de recente introductie van een vaccin tegen de epizootische hemorragische disease (EHD), een nieuwe knuttenziekte die dodelijk kan zijn voor runderen.

Wat is EHD?
Epizootische hemorragische disease (EHD) is een knuttenziekte die dodelijk kan zijn voor runderen. Het virus is verwant aan het blauwtongvirus, maar veroorzaakt ernstigere klinische symptomen en hogere sterftecijfers. De ziekte verspreidde zich het afgelopen jaar snel vanuit Italië naar Spanje en Frankrijk en vormt een ernstige bedreiging voor de Europese veehouderij.

Belang voor de Nederlandse sector
Zonder vaccin zou de ziekte naar alle waarschijnlijkheid Nederland kunnen bereiken met alle gevolgen van dien. Net als bij blauwtong is het belangrijk om de ziekte vroegtijdig in te dammen.

Een stap in de goede richting: het vaccin
Er is goed nieuws: veehouders in Frankrijk en Spanje kunnen vanaf dit najaar beginnen met vaccineren. Het vaccin zal helpen verdere verspreiding van EHD binnen Europa te voorkomen. In Frankrijk, waar al 4.418 bedrijven in 20 departementen zijn getroffen, is dit een grote opluchting. 

Impact op de Nederlandse sector
Hoewel het vaccin een belangrijke stap is, ondervindt de Nederlandse sector nu al gevolgen. Vanwege de uitbraak is import van vee uit Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk momenteel onmogelijk.

Vee&Logistiek Nederland blijft de situatie nauwlettend volgen.