Nieuws

Toekomst van veetransport: wetenschap wijst de weg

Bij Vee&Logistiek Nederland zetten we ons in voor de verduurzaming van de veelogistieke sector, waarbij dierwelzijn altijd vooropstaat. In samenwerking met Wageningen University&Research en diverse stakeholders hebben we daarom een omvangrijk onderzoek geïnitieerd om het diercomfort tijdens transport te verbeteren. Dit publiek-private project nadert inmiddels zijn afronding.

Stand van zaken

Tijdens een recente bijeenkomst heeft Wageningen University&Research alle betrokken partijen geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek. In de afgelopen jaren zijn er talloze veetransporten gevolgd, verspreid over verschillende diercategorieën. De verzamelde data worden op dit moment uitvoerig geanalyseerd.

Wetenschap als basis voor nieuwe normen

De resultaten van dit onderzoek zijn van cruciaal belang voor de toekomstige transportverordening. Vee&Logistiek Nederland pleit ervoor dat nieuwe regelgeving gebaseerd wordt op wetenschappelijk onderbouwde feiten. Onderwerpen zoals de invloed van klimaatbeheersing in transportwagens, de effecten van temperatuurverschillen en het gedrag van dieren tijdens transport worden diepgaand onderzocht.

Resultaten

Het conceptrapport wordt eind dit jaar verwacht. We kijken ernaar uit om de uitkomsten met beleidsmakers te delen en samen te werken aan een toekomstbestendig en verantwoord veetransport. Dit onderzoek zal een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van wetgeving die dierwelzijn waarborgt en de sector verder verduurzaamt.