Columns voorzitter

Nederland kleurt oranje

Hoewel de weergoden het de afgelopen periode hebben laten afweten, is de zomer inmiddels begonnen. Ieder seizoen heeft zo zijn charme, maar toch kan ik genieten van de lange dagen, de zon en het buitenleven. En deze zomer met het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen wordt het wat mij betreft ook nog eens een echte Oranje zomer! Ik hoop dat we vaak en met trots onze nationale driekleur in top kunnen hijsen. Voor de voetballers en daarna voor onze Olympia-gangers en niet te vergeten de Paralympiërs.

Nederland doet het goed op de lijstjes. Na Frankrijk, Engeland en Duitsland staat Nederland op plaats 6 bij de voetbalbookmakers. En bij de Olympische Spelen staan we zelfs op de vierde plek. Er wordt vanuit de hele wereld met argusogen gekeken naar de prestaties van Femke Bol, Mathieu van der Poel, Demi Vollering, Harrie Lavreysen en al die andere toppers. Zij hebben in aanloop naar de Spelen hun wereldklasse getoond. Ik hoop van harte dat zij hun, jarenlange, training en inzet kunnen verzilveren in een gouden plak!

Die wereldklasse zie ik ook in ons werk. Heel de wereld kijkt naar Nederland hoe onze boeren, tuinders en vissers voedsel produceren. Kwalitatief goed, duurzaam en betaalbaar. Het bereiken van die wereldtop is niet van gister. Maar opgebouwd door jarenlange inzet op innovatie en kennisontwikkeling. In het onderwijs, wetenschap én in de praktijk van generatie op generatie van vader op zoon en/of dochter. Onze veelogistieke sector draagt hier in belangrijke mate aan bij. Dat vergeten we nog wel eens of dragen we in ieder geval te weinig uit. Want zonder een gezonde handel, het hoogstaand transport en het werk van onze importeurs en exporteurs geen voedsel op het bord. Niet in Nederland maar ook niet in grote delen van de wereld.

Men zegt wel eens: de keten is zo sterk als de zwakste schakel. En dat is natuurlijk ook zo. Een individuele teamsporter kan nog zo goed zijn. Als het team niet samenwerkt, niet samen traint en het ontbreekt aan een strategie dan zal men nooit de top halen. En zo zie ik het ook in onze sector. Een goed stierkalfje komt pas echt tot zijn recht als deze de eerste weken goed verzorgd wordt, daarna in een juiste groep op de juiste plek komt. Een boer kan in een duurzame opfok investeren als hij weet dat er afzet is voor die dieren die hij/zij uiteindelijk niet nodig heeft en elders in de wereld kan afzetten om op die manier bij te dragen aan de voedselvoorziening. Daarom is samenwerking in onze keten zo ongelofelijk belangrijk. Ik zou dan ook niet over de zwakste schakel willen spreken, maar over het belang van goede samenwerking: ‘Samen sterk’.

Op 7 en 8 juni vond ons jaarlijkse congres plaats. Het thema ‘Europa en de sector’ is actueler dan ooit. Met de aanstaande wijziging van de Transportverordening is samenwerking binnen de keten belangrijker dan ooit. Als het voorstel niet drastisch wordt aangepast is het straks niet langer mogelijk om dieren te verzamelen en te groeperen voordat ze naar een volgende plek gaan. Zullen de langeafstandstransporten verder beperkt worden en zal de administratieve last fors toenemen. Goed om te zien dat er naast onze leden ook veel collega-brancheorganisaties aanwezig waren. We zullen het ook op dit thema met elkaar moeten doen!

Weer terug naar de Oranje zomer. Laten we hopen op een mooie en sportieve zomer. Waar we naast het kijken naar menig sportwedstrijd de BBQ aansteken en genieten van een heerlijk stukje vlees. Made in Holland! En de nationale driekleur in top.