Nieuws

Hitteprotocol veetransport dinsdag 9 juli

Vandaag, op dinsdag 9 juli 2024, wordt volgens de KNMI App in de Bilt tussen 14.00 en 20.00 uur een temperatuur verwacht van 27°C of hoger. Dan gelden deze afspraken uit het hitteprotocol veetransport

Maatregelen veetransporteurs

Op warme dagen hanteren veetransporteurs al vanaf 2016 het brancheprotocol hitte. In dit protocol zijn de aanvullende maatregelen beschreven die een veetransporteur vanaf 27°C neemt om het welzijn van de dieren te waarborgen. In overleg met veehouders en afnemers wordt het transport in de koele uren van de dag uitgevoerd, wordt de verkeersinformatie extra gecheckt, worden er minder dieren geladen, worden wachttijden zoveel als mogelijk vermeden en is er extra gebruik van ventilatoren.

Transport vleesvarkens

Vanaf het moment dat het protocol in werking is, moeten tussen 12.00 en 19.00 uur transporten met vleesvarkens uitgevoerd worden met een mechanisch geventileerd vervoersmiddel. 

Lange transporten en temperatuur

Bij transporten langer dan 8 uur geldt dat het transport niet wordt gecertificeerd als de verwachte buitentemperatuur op enig moment tijdens het transport 30°C of hoger is. Bij een buitentemperatuur van 35 °C of hoger is transport van dieren in Nederland verboden. Veetransporteurs worden geadviseerd om bij grensoverschrijdende transporten door warme landen van tevoren te kijken naar verkeersdrukte, extreme weersomstandigheden en/of beperkende maatregelen vanwege extreme temperaturen. 

Noodmaatregelen

Als het transport vast komt te zitten in een lange file kan een veetransporteur 112 bellen met het verzoek om het transport langs de file te laten escorteren. 

Meer informatie over hittestress
Lees ook onze Factsheet Hitteprotocol Veetransport