Grote zorgen convenant Dierwaardige Veehouderij
Recent is het convenant Dierwaardige Veehouderij ondertekend door een aantal ketenpartijen. Hierin staan vergaande maatregelen die uiterlijk in 2040 moeten leiden tot een dierwaardige veehouderij. Vee&Logistiek Nederland maakt zich grote zorgen over de gevolgen van dit convenant voor de veelogistieke sector en over het feit dat de sector buiten het overleg is gehouden.
Geen plek aan de overlegtafel
Vee&Logistiek Nederland heeft meerdere keren bij het ministerie aangedrongen op betrokkenheid bij het convenant. Voorzitter Helma Lodders: “Ondanks herhaalde verzoeken én toezeggingen dat onze sector niet geraakt zou worden, blijkt het tegenovergestelde. Dit is niet de manier waarop je omgaat met schakels in de keten.”
Ernstige gevolgen voor verzamelcentra en exportlocaties
De publicatie van het convenant is inmiddels gevolgd door een consultatie van de bijbehorende Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Daarin wordt duidelijk dat ook verzamelcentra, veemarkten, exportstallen en tegen vector beschermende inrichtingen moeten voldoen aan dezelfde eisen als veehouders. Het grote verschil is dat dieren op een verzamelplaats maar enkele uren worden opgevangen in tegenstelling tot de stallen waar dieren worden grootgebracht. Daarnaast bevat het convenant diverse maatregelen waar de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt en waarvan het onduidelijk is of ze daadwerkelijk bijdragen aan verbetering van dierenwelzijn.
Onzekerheid over financiering
Een andere belangrijke zorg is de financiering van de voorgestelde maatregelen. Lodders: “Er wordt gesproken over een inspanningsverplichting, geen resultaatverplichting. Dat zorgt voor grote onzekerheid bij ondernemers. Het is zeer de vraag of zij eerlijk gecompenseerd worden voor de aanpassingen die van hen worden gevraagd.”
Oproep aan het ministerie
Vee&Logistiek Nederland roept het ministerie op om alsnog het gesprek aan te gaan met de sector. Alleen samen kunnen werkbare, haalbare en onderbouwde oplossingen worden ontwikkeld die zowel het dierenwelzijn verbeteren als de continuïteit van de voedselketen waarborgen. De voorgestelde regels moeten worden aangepast zodat ze geen onredelijke gevolgen hebben voor ondernemers in de veelogistieke sector.
Reageren op de consultatie
Vee&Logistiek Nederland heeft haar leden opgeroepen om te reageren op de openbare consultatie over de AMvB. Alleen samen kunnen we zorgen dat de stem van de sector wordt gehoord.