Nieuws

MKZ in Duitsland: maatregelen en informatie

Op 10 januari is in de Duitse deelstaat Brandenburg een besmetting met Mond-en-klauwzeer (MKZ) bevestigd bij waterbuffels. Inmiddels is ook gebleken dat er kalveren uit deze regio naar Nederland zijn geïmporteerd. Dit heeft minister Wiersma bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer.

We begrijpen dat dit zorgen oproept. Vee&Logistiek Nederland staat in nauw contact met het ministerie van LVVN, de NVWA en werkt samen met andere sectororganisaties zoals LTO, SBK, NMV en ZuivelNL om de situatie op de voet te volgen. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, is het essentieel dat iedereen in de sector alle maatregelen en adviezen strikt opvolgt.

Maatregelen in de veelogistieke sector
Vee&Logistiek Nederland heeft haar leden dringend geadviseerd om de volgende maatregelen te nemen:

  • Stop tijdelijk de import van dieren uit Duitsland. Het advies om geen dieren uit Duitsland te importeren geldt tot minimaal zaterdag 18 januari 23.59 uur. Wij zullen de leden op basis van de laatste informatie tijdig laten weten of dit advies verlengd wordt.
  • Vermijd verzameling van gevoelige dieren. Tot zaterdag 18 januari 23.59 uur wordt dringend aangeraden geen dieren te verzamelen die gevoelig zijn voor MKZ. Het betreft de diercategorieën runderen, varkens, schapen en geiten. Daarnaast is het advies om het transport van dieren voor het leven te minimaliseren. Voer het transport van slachtdieren zoveel mogelijk 1 op 1 uit.
  • Strikte uitvoering R&O. Reinig en ontsmet voertuigen grondig. Voer zo nodig een tweede R&O uit op een erkende R&O-plaats.
  • Beperk bezoek aan veehouderijen. Bezoek veehouderijen alleen als dit strikt noodzakelijk is en betreed geen stallen. Volg strikte hygiënemaatregelen.
  • Stel transport uit. Stel diertransport uit waar mogelijk. Als transport noodzakelijk is, doe dit rechtstreeks naar de bestemming.
  • Symptomen MKZ. Geef importen van dieren uit Brandenburg sinds 1 december door aan de NVWA en wees alert op symptomen van MKZ.
  • Volg het hygiëneprotocol. Wanneer het verplaatsen van dieren toch noodzakelijk is, volg dan strikt het hygiëneprotocol.

Maatregelen overheid
Door het ministerie van LVVN is een landelijk afvoerverbod van vleeskalveren ingesteld. Dat betekent dat er geen verplaatsing van kalveren mag plaatsvinden. De afvoer naar de slacht is hiervan uitgezonderd. Deze verplaatsing mag alleen onder voorwaarde van het hygiëneprotocol.
Daarnaast geldt een bezoekersverbod voor vleeskalverbedrijven. Dit sluit aan bij de maatregelen die wij als sectorpartijen al eerder hebben genomen. Dit verbod blijft in ieder geval van toepassing totdat alle bedrijven waar kalveren uit de regio Brandenburg staan zijn onderzocht. Het afvoerverbod is niet van toepassing op andere diercategorieën.
 
Maatregelen sectorpartijen
De sectorpartijen hebben al eerder besloten tot een opzet- en afvoerverbod van vleeskalveren tot 19 januari. Daarnaast is iedereen opgeroepen om transportbewegingen zoveel als mogelijk te beperken en extra hygiënemaatregelen te nemen.

Situatie Duitsland

Alle bedrijven in de 10-kilometerzone rondom het besmette bedrijf zijn onderzocht. Het virus is daarbij niet aangetroffen. Wel is de standstill in de deelstaat Brandenburg met 48 uur verlengd.


Vervolg

We beseffen dat deze maatregelen een grote impact hebben op de sector, maar het is van groot belang om nu zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op een crisis in Nederland te minimaliseren . Zodra de situatie het toelaat, zullen de maatregelen zo snel mogelijk worden afgeschaald.

Vee&Logistiek Nederland blijft in nauw contact met het ministerie van LVVN en andere sectorpartijen om op de hoogte te blijven van de actuele situatie. De meest recente informatie wordt continu gedeeld met onze leden via de nieuwsbrieven.

Actuele linkjes