Wat kan wel
Met het uitspreken van de Troonrede door de Koning en het door de minister van financiën aanbieden van het koffertje, met daarin de begroting voor het komende jaar, is het nieuwe politieke seizoen geopend. En dit jaar met extra belangstelling omdat het kabinet Schoof ook het regeerprogramma presenteerde. Hoewel Prinsjesdag vooral een feestelijke dag was, staat mij van de algemene beschouwingen vooral het ‘tjongejongejonge’ van de premier bij. Verbazing of liever gezegd irritatie bij de premier over de vraag vanuit de Kamer om alle informatie te delen over een nog niet genomen besluit over een noodwetprocedure. Ik begrijp die irritatie van de premier. Want op deze manier heeft hij naast zijn huidige kabinet ook nog eens een aantal ‘mini-ministers’ die mee gaan besturen terwijl de Kamer toch echt pas aan zet is zodra het Kabinet een besluit genomen heeft. Ik hoop dat dit geen voorbode is voor de komende kabinetsperiode.
Nee, dan de Troonrede. De Koning begon met een korte terugblik naar de mooie sportzomer. Met het benoemen van de prestaties van de Nederlandse (para) sporters benadrukte hij dat zij hebben laten zien wat bereikt kan worden met talent, hard werken en volhouden, ook als het een keer tegenzit. De Koning stelde dat wanneer we ons doelgericht ergens toe zetten, we veel kunnen bereiken en de hoge kwaliteit van leven kunnen vasthouden. Dat is een veelbelovende uitspraak. Ik moest direct denken aan de dertien jongens en meiden die net gestart zijn met de opleiding tot veehandelaar bij onze Veehandels-Academy. Ondanks de onzekere tijden en de politieke tegenwind van de afgelopen periode, zetten zij de stap in onze sector. Jong en veelbelovend voor de toekomst! En met de houding van dit kabinet ‘wat kan wel’ bieden deze woorden vertrouwen!
De oproep tot doelgericht werken spreekt me erg aan. Natuurlijk zijn wij binnen onze sector en met andere sectorpartijen tot veel in staat. Maar daar hebben we ook een betrouwbare overheid voor nodig. Niet een overheid of politiek die bij een incident in de regelreflex schiet. Natuurlijk, excessen moeten worden aangepakt, daar is iedereen het over eens. Maar stimuleer het bedrijfsleven om bij uitdagingen tot een juiste aanpak te komen. De complexiteit van te veel regels, procedures en controledrang én een beleidswerkelijkheid van de tekentafel, die in veel gevallen niet aansluit bij de praktijk van alledag, is zoals in de Troonrede werd benoemd, de spijker op de kop.
We hebben laten zien als sector dat we dit ook kunnen. Neem het door het bedrijfsleven opgestelde hitteprotocol. Goede afspraken met elkaar om te zorgen dat dieren op een zo goed mogelijke manier van a naar b worden gebracht. Is het te warm, dan gaan we eerder aan de slag en bij files maken we afspraken met de meldkamer om een auto langs de file te leiden. Ook deze zomer zijn er weinig overtredingen geconstateerd. Een wettelijke verlaging van de maximumtemperatuur is dan overbodig en in strijd met het regeerakkoord.
Zo eenzelfde, doelgerichte, aanpak zie ik ook voor me bij een aantal andere uitdagingen waar we als sector mee te maken hebben. Het thema van ons magazine Vee&Logistiek is deze maand ‘Verzamelcentra’. Duidelijk is dat we de afgelopen jaren te weinig hebben laten zien wat de functie en de toegevoegde waarde van een verzamelcentrum is. De verzamelcentra zijn een plek waar dieren samenkomen en gegroepeerd worden om naar een volgende bestemming te gaan. En het verzamelcentrum zorgt dat de reisduur beperkt blijft. We kunnen vol trots laten zien dat deze centra een toegevoegde waarde hebben. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen waar we mee aan de slag moeten. Een van de punten is het terugdringen van het sterftecijfer op de verzamelcentra. We zullen dat samen met andere partijen moeten doen. Want als ergens in de keten de verantwoordelijkheid niet genomen wordt, dan wordt de hele sector geraakt. We zijn blij met de ambitie van dit kabinet om geen koppen op Europees beleid te plaatsen, maar dit geeft ons ook de verplichting om met elkaar tot werkbare oplossingen te komen. Wij gaan hier voortvarend mee aan de slag!