Wat vindt de Nederlander?
Heb je gelezen dat er weer meer mensen vlees eten? Dat was denk ik de meest gestelde vraag in de week dat het Nationaal Vleesonderzoek 2024 gepresenteerd werd. Met enige trots kon ik zeggen dat ik dat had gezien. Vee&Logistiek Nederland is namelijk één van de organisaties die als opdrachtgever betrokken is bij dit onderzoek. 95 procent van de mensen kiest voor vlees als onderdeel van een gezonde maaltijd. 69 procent van de mensen vindt dat Nederland een sterke vleessector moet behouden. Slechts 12 procent van de mensen gelooft dat een halvering van de veestapel een effectieve maatregel is om de milieudoelstellingen te halen. Zomaar een paar uitkomsten.
Nuance in het debat
Het Nationaal Vleesonderzoek is aangeboden aan de vaste Kamercommissie Landbouw. Bedoeld om de inzichten te gebruiken in de debatten over de landbouw, het eten en de productie van vlees. Eén van de Kamerleden benadrukte het belang van onderzoek om de nuance in het debat aan te kunnen brengen. Doel bereikt, zou je zeggen. Maar amper twee weken later stemt een meerderheid van diezelfde Kamer voor allerlei moties met geboden en verboden die de voedselproductie in Nederland verder onder druk zet. Weg nuance, en de mening van de Nederlanders lijkt er niet toe te doen. Meer dan de helft van de mensen vindt dat ons voedsel uit Nederland zou moeten komen. De boeren zouden moeten kunnen produceren voor de EU-markt (binnen 800 km) en als er vlees uit het buitenland geïmporteerd wordt, dient het aan dezelfde standaarden te voldoen die gelden voor Nederlandse boeren. Dat komt met de Haagse regeldruk steeds verder uit zicht. De afspraak in het coalitieakkoord om geen koppen op Europees beleid te zetten lijkt dan ook niet meer dan een papieren tijger. Overigens vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat investeringen eerst terugverdiend moeten kunnen worden alvorens er aanvullende eisen komen vanuit de overheid.
Voedselzekerheid
Het huidige kabinet heeft ‘Voedselzekerheid’ verankerd in de naam van het ministerie. Wat moeten we doen om te kunnen waarborgen dat iedereen toegang houdt tot gezond en betaalbaar voedsel? Een groot deel van de mensen maakt zich hier zorgen over. Zelfs 45 procent geeft aan dat vlees in Nederland te duur wordt voor mensen. Kijken we buiten onze Europese grenzen, dan wordt het al snel minder met aandacht voor voldoende en betaalbaar voedsel. De politiek lijkt zich weinig zorgen te maken over landen die na oorlogen of rampen onvoldoende kunnen voorzien in een duurzame voedselproductie voor de lokale bevolking. Misschien niet zo bedoeld, maar met het ontmoedigen van export en het gewenste verbod op langeafstandsvervoer van fokvee is dat wel de praktijk. Niet voor niets zou ik willen zeggen dat voedselzekerheid een prominentere plek moet krijgen op de politieke agenda. En dat voedselzekerheid in derde landen ook ons zou moeten aangaan, staat wat mij betreft buiten kijf. We weten allemaal dat een tekort aan voedsel voor de lokale bevolking veelal aanleiding is tot opstand en oorlogen. Daarnaast kunnen wij met onze kennis en innovaties in derde landen bijdragen aan milieu en klimaat. Win-win. De urgentie van de drie grote vraagstukken van deze tijd - een einde maken aan honger, zorgen voor voedselzekerheid en duurzame landbouw - wordt door een meerderheid van de Nederlanders onderschreven.
Ik hoop dat het Nationaal Vleesonderzoek bij gaat dragen om een gebalanceerd debat te voeren. Voedsel is een van de belangrijkste dagelijkse behoeften van de mens. Wij leveren als vee- en logistieke sector hieraan graag onze bijdrage. We doen dat met respect voor dieren. Wij vragen respect voor feiten en respect voor vakmensen!