Blauwtongregels verstoren Europese marktwerking
Op 11 december vond in het Europees Parlement in Brussel een conferentie plaats, georganiseerd door FESSAS (de Europese overkoepelende branchevereniging van organisaties zoals Royal GD) in samenwerking met Europarlementariër Benoît Cassart. Het thema van de bijeenkomst was Animal Health and Vector-Borne Diseases (BTV en EHD).
Tijdens de conferentie sprak Lianne van Dongen, veterinair directeur van Vee&Logistiek Nederland, namens de UECBV (de Europese koepelorganisatie voor de handel) over de problemen die voortvloeien uit de huidige Europese regelgeving voor de handel.
Van Dongen benadrukte dat de huidige derogaties rond blauwtong (BTV) zorgen voor grote verstoringen op de Europese markt. Doordat elk EU-land eigen importeisen mag stellen met betrekking tot blauwtong, is er feitelijk geen sprake meer van een uniforme Europese marktwerking, zeker niet nu type 3 van het virus zich wijd verspreidt over Europa.
Ook ging Van Dongen uitgebreid in op de Nederlandse situatie en de uitdagingen waar ondernemers tegenaan lopen:
- Houdersverklaringen: Voor het slachten van dieren in België en Duitsland geldt een grote administratieve last door het gebruik van houdersverklaringen, terwijl dieren voor de levende export aan veel eenvoudigere regels voldoen. Deze aanpak is niet risicogebaseerd.
- Vectorvrije rustplaatsen: Blauwtongvrije lidstaten vereisen het gebruik van vectorvrije rustplaatsen. In de praktijk is er echter geen enkele rustplaats in Europa die aan deze eis kan voldoen.
- Tegen vector beschermde inrichtingen: Dit vraagt om enorme investeringen van ondernemers. De strenge eisen maken dat isolaties snel kunnen mislukken, en er zijn bovendien geen officieel geregistreerde materialen of producten beschikbaar, zoals biociden of knuttengaas.
De conferentie heeft duidelijk gemaakt dat er dringende aanpassingen nodig zijn in de Europese regelgeving om de handel in herkauwers weer te normaliseren en ondernemers in de sector perspectief te bieden.