Symposium niet-transportwaardige runderen
Medio december vond aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht een belangrijk symposium plaats, georganiseerd door studievereniging Hygieia. Het thema: ‘Niet-transportwaardige runderen’. Met ruim 150 deelnemers, waaronder sectorvertegenwoordigers en veel dierenartsen, werd een breed gedragen gesprek gevoerd over een schrijnend probleem dat jaarlijks minstens 20.000 consumptiewaardige runderen treft.
Het probleem
Jaarlijks worden ongeveer 60.000 runderen als niet-transportwaardig beoordeeld. Voor een klein deel daarvan, ongeveer 12.000 dieren, is noodslacht een oplossing. Maar voor de overige dieren ontbreken afvoermogelijkheden. Het gevolg: een groot deel van deze consumptiewaardige runderen wordt geëuthanaseerd, wat leidt tot voedselverspilling en spanning voor veehouders en dierenartsen. Het beoordelen van transportwaardigheid bevindt zich vaak in een grijs gebied. Dit kan leiden tot hoge boetes en zorgt regelmatig voor een spanningsveld tussen wet- en regelgeving, dierwelzijn en economische belangen.
Internationale verschillen en kansen
De Europese Transportverordening is voor alle EU-landen hetzelfde, maar de verschillende lidstaten passen het verschillend toe. Zo is uit een inventarisatie gebleken dat in een aantal andere EU-landen vaak meer mogelijk is om de niet-transportwaardige runderen te verwaarden: door ruimere interpretatie van noodslacht (‘onvoorziene situatie’) en transport met extra zorg. Ook de mogelijke rol van praktiserende dierenartsen (keuring, doden/slacht op bedrijf) voor deze categorie dieren werd genoemd.
Gezamenlijke oplossingen
Tijdens een paneldiscussie, met onder andere onze voorzitter Helma Lodders, werd geconcludeerd dat samenwerking essentieel is. Sectorpartijen, dierenartsen en overheid moeten samen stappen zetten richting werkbare en betaalbare oplossingen voor de categorie ‘niet transportwaardige, maar wel slacht- en consumptiewaardige runderen’. Het symposium heeft een waardevolle basis gelegd voor vervolgstappen.