Columns voorzitter

Nederland kleurt groen

Nederland kleurt groen

De kiezer heeft gesproken. 15 maart 2023 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop Nederland BBB-groen kleurt. In alle provincies in één klap de grootste. Een ongekend resultaat en zover ik weet nooit eerder in de parlementaire geschiedenis gebeurd. De felicitaties gaan dan ook, meer dan terecht, naar Caroline van der Plas, haar team en alle mensen die zich hebben ingezet om dit resultaat te boeken.

Bij de gevestigde orde duurde het even voor het besef er was. In aanloop naar de verkiezingen werd een niet bestaande tegenstelling gecreëerd. Linksom of rechtsom. Daarmee werden lastige dossiers vermeden en vooral niet over gesproken. Ook de media deden gretig mee. Je was vóór de natuur óf vóór de boeren én daarmee tegen de natuur. Ook dit is een niet bestaande tegenstelling. Boeren, handelaren, exporteurs iedereen weet dat je zuinig moet zijn op de natuur. Zonder natuur geen leven. Zonder leven geen voedsel!

Kloof randstad-platteland

In de dagen na de verkiezingen werd nog geprobeerd om te duiden dat het vooral de boerenstem was die tot dit resultaat heeft geleid. Maar dat is natuurlijk onzin. Zoveel boeren zijn er niet. En hoe verklaar je dan het succes in de grote steden en Randstadprovincies? De belangrijkste reden waarom Nederland groen kleurt is de grote kloof tussen Den Haag of de randstad en de mensen in het land. Of je boer bent of niet. Er heerst een groot gevoel van ongenoegen en wanhoop. Politici blijven geloven in hun eigen gelijk en zijn zienderogen blind voor de mensen die dit land maken en de voorzieningen in stand houden.

Gevolgen voor stikstofbeleid

Met deze uitslag kan je niet langer de kop in het zand steken en doorgaan op de ingeslagen route. Het stikstofbeleid van het kabinet maakt een einde aan de leuke dingen waar mensen naar uit kijken. Het doek is gevallen voor de Texelse Landbouwdag. Een vergunning voor de Paasvuren wordt onmogelijk gemaakt en met het aanbreken van het nieuwe wielerseizoen moet je er rekening mee houden dat de volgauto’s niet meer mogen rijden. En als klap op de vuurpijl was er net voor de verkiezingen dat ambtelijke advies aan het kabinet om flink in te grijpen om de klimaatdoelen te halen. Een onvermijdelijke krimp van de veehouderij en een belasting op vlees en vliegen. Niemand die de vraag stelt of de gestelde klimaatdoelen te ambitieus zijn en te snel in de tijd zijn gezet.

Het ongenoegen en de wanhoop leeft ook bij ondernemers. Ook bij onze achterban. De dreiging van onteigening. Het doen verdwijnen van hele sectoren. De regeldruk die alleen maar toeneemt en het ondernemen onmogelijk gemaakt. De menselijke maat die ontbreekt. De NVWA spant hierbij de kroon. De regels die gelden voor het transport voor dieren worden keer op keer strenger uitgelegd. De dierenartsen worden vanuit het hoofdkantoor geïnformeerd en het bedrijfsleven moet het via de tam-tam horen. Niet gek dat ondernemers het vertrouwen in de overheid verliezen. We doen ons uiterste best om ons werk goed te doen maar zelfs goed is nog niet goed genoeg.

Samenwerken

De NVWA is een autoriteit die moet toezien op de voedselveiligheid, diergezondheid en -welzijn. Dat is een belangrijke taak. Dat snapt iedereen. Dat daar waar regels willens en wetens overtreden worden, opgetreden moet worden. Ook dat snapt iedereen. Maar dat betekent niet dat je de hele sector moet laten opdraaien voor een enkeling die zijn zaak niet op orde heeft. Dat betekent ook niet dat je het bedrijfsleven stelselmatig mag negeren. Ik hoop dat de groene golf die over Nederland is gekomen een belangrijk signaal is. Niet alleen voor de politiek maar ook voor onze overheid. We maken met elkaar dit land. Wij zorgen dat de economie blijft draaien. Dat mensen voldoende en kwalitatief goed voedsel tot hun beschikking hebben. Wij sponsoren de voetbalclub, de sinterklaasintocht en allerlei lokale evenementen. Neem ons serieus. Ga met ons in gesprek. Onze deur staat open! Laten we samenwerken in plaats van de tegenstelling nog groter te maken. Daar is niemand bij gebaat. Ook de overheid niet.