Terugkijken en vooruitblikken
2024 markeert zich als een enerverend jaar. Vee&Logistiek Nederland heeft zich gepositioneerd als een betrouwbare overlegpartner en voor onze stakeholders als een belangrijke kennisleverancier. Een jaar met uitdagingen. De steeds strengere regelgeving, politieke en maatschappelijke druk en de economische onzekerheid hebben de nodige behendigheid gevraagd. Desondanks hebben we vooruitgang geboekt op een aantal belangrijke dossiers. Het jaarverslag in ons magazine geeft een overzicht van de ambities, de inspanningen en resultaten van afgelopen jaar.
Bij het overzicht van alle activiteiten hoort ook waardering richting onze leden. Door toewijding en vakmanschap kon onze sector in grote mate voldoen aan hoge standaarden.
De betrokkenheid van leden is een goede stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. Het afgelopen jaar benadrukte, misschien wel meer dan ooit, het belang van samenwerking. Er liggen veel onderwerpen die onze aandacht vragen. Daar waar we hetzelfde doel voor ogen hebben, maakt samenwerking met andere brancheorganisaties ons als sector alleen maar sterker.
Politiek gezien is in 2024 een frisse wind gaan waaien. Na een bewogen formatieperiode is het kabinet Schoof aangetreden. Met de presentatie van ‘hoop, lef en trots’ werd reikhalzend uitgekeken naar een forse politieke koerswijziging. Het beeld van een tanker die langzaam maar zeker van koers verandert geeft aan waar we staan. Veranderingen kosten tijd, maar de richting is helder. Wij zullen onze volksvertegenwoordigers die in de coalitie zitten dan ook steevast herinneren aan de afspraken in het coalitieakkoord. Geen nationale koppen op Europees beleid. Een mantra dat in deze politieke periode waargemaakt moet worden.
De koerswijziging is ook te voelen op Europees niveau. Niet onbelangrijk voor ons. Het afgelopen jaar hebben wij stevig geïnvesteerd in de contacten met (Nederlandse) Europarlementariërs. Het is goed om te zien dat er parlementariërs zijn die oprecht interesse tonen en zich verdiepen in onze sector. Het feit dat zij zich willen inzetten voor werkbare regels en een gelijk speelveld in Europa biedt hoop en vertrouwen in het proces (dat nog een lange weg te gaan heeft) om de wijzigingsvoorstellen op de Europese Transportverordening aan te kunnen passen. Deze betrokkenheid is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat regelgeving praktisch uitvoerbaar is en recht doet aan de uitdagingen waar de sector voor staat.
Eén van onze grootste uitdagingen is de productie van voldoende en veilig voedsel. Of je nu in de handel zit, dieren verzamelt, transporteur bent, importeur of exporteur. Iedere schakel levert een bijdrage aan de voedselproductie. Onze zorg die wij hebben bij de krimp van de veehouderij hebben we afgelopen jaar meermaals geuit. Natuurlijk gaat het dan om de bedrijven die noodgedwongen moeten stoppen, mensen die hun baan of onderneming kwijtraken. Maar het gaat ook over voedsel. Daar staat de samenleving nog steeds te weinig bij stil. Geen veelogistieke sector betekent geen vlees op het bord.
Na een terugblik kijk ik ook vooruit. Onze sector is onmisbaar in de voedselketen. Met een sterk gevoel van verantwoordelijkheid om de dingen goed te doen is het mijn overtuiging dat de sector haar bestaansrecht behoudt en kan versterken. Daarvoor is nodig dat we blijven investeren in innovaties én kwaliteit. Ondernemerschap wordt immers gevormd door de vraag van de consument. Daar hoort uiteraard ook een verdienmodel bij. Voldoende uitdaging dus om met elkaar de schouders eronder te blijven zetten.
Tot slot wil ik graag de medewerkers van het secretariaat bedanken. Alleen met hun inzet hebben we kunnen doen wat we hebben gedaan. Dat geldt natuurlijk voor de inhoudelijke dossiers, de vele overleggen maar ook voor al die andere werkzaamheden zoals de telefoon, nieuwsbrieven, social media kanalen, administratie, enzovoort. Veel dank! Ook een woord van dank aan de bestuursleden en leden van de sectorcommissies. Ook zij blijven veelal op de achtergrond maar zijn van belangrijke waarde voor de organisatie.