Transport langere afstand boven 30°C

Transport langere afstand boven 30°C

Als het onderweg 30°C of warmer is, mogen dieren niet langer dan 8 uur vervoerd worden. Dat is door gewijzigde EU-afspraken in 2020 vastgelegd en de NVWA zal een certificeringsaanvraag voor een transport dan ook weigeren.

Als de weersvoorspellingen aangeven dat de temperatuur tijdens het transport boven de 30°C zal zijn, moet het transport zodanig worden georganiseerd dat de reis binnen de grens van 30°C kan worden uitgevoerd. Als dat niet lukt, wordt de reis uitgesteld.

Aanvulling op reisjournaal

Om uniform aan de nieuwe verplichting te kunnen voldoen heeft Vee&Logistiek Nederland een aanvulling gemaakt op het reisjournaal. Hiermee kan de aanvrager van een export aantonen welke (aanvullende) maatregelen hij heeft genomen met de verwachte temperaturen onderweg.

Reis plannen

Met de weerkaart van meteoblue kan een inschatting worden gemaakt voor welke reizen aanvullende informatie nodig is.
En wanneer de reis via Routenet is gepland kan via meteoblue weer per week worden aangetoond dat de temperatuur op de relevante locaties de grens van 30°C niet overschrijdt.

Controle achteraf

Ook achteraf controleert de NVWA het reisjournaal en temperatuurgegevens van alle lange transporten door gebieden of naar bestemmingen waar de temperatuur vanaf 27°C is. Deze controles worden uitgevoerd om te waarborgen dat de grens van 30°C niet werd overschreden.

Het is daarom van groot belang om de genomen maatregelen voor en tijdens de reis zorgvuldig in het reisjournaal vast te leggen. Ook bij het inschakelen van een buitenlandse vervoerder moet een exporteur zorgen dat een vervoerder zijn reisjournaal en temperatuurdata terugstuurt naar de NVWA.

Reisjournaal

U kunt de aanvulling reisjournaal hieronder downloaden als pdf. Het is ook op te vragen bij ons secretariaat als Word-bestand, zodat u het op de computer kunt invullen (tel. (070) 219 3000 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

AANVULLING REISJOURNAAL BIJ EXPORT